Beste %%first_name%%,
In het najaar van 2022 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekend door partijen uit zorg, ondersteuning en welzijn. Het IZA is gericht op een kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Iets wat helaas geen vanzelfsprekendheid meer is. ‘Als je vandaag doet wat je gisteren deed, krijg je vandaag wat je gisteren kreeg’ is een vaak gehoorde uitspraak. Aangezien er gisteren sprake was van een vastlopend zorgstelsel, is het geen optie om het morgen op dezelfde manier te blijven doen. Het is niet de vraag of het anders moet, maar hoe het anders moet.
Het is goed om te beseffen dat het IZA een volgende stap is in een proces dat misschien al geruime tijd gaande is. Én meer past bij de natuurlijke doorontwikkeling van de ggz en de zorg in het algemeen. We komen uit een tijd dat we zorg hebben ingericht als ‘recht’ voor mensen. Met de intentie om de gezondheid te verbeteren. Daar hebben we decennia lang in geïnvesteerd. Dat heeft hele mooie dingen gebracht. En tegelijk heeft het ook een schaduwkant. Het vergroot de kwetsbaarheid van mensen zoals we ‘zorg’ centraal stellen als oplossing voor mensen met psychische problemen. Dat is niet een verwijt naar ons als de zorg, maar wel een spiegel die we onszelf willen voorhouden. Het IZA zorgt voor een landelijke herijking van de zorg in zijn geheel, waarbij het toegankelijk houden van de zorg centraal staat.
Er loopt op dit moment een proces in de regio wat moet leiden tot een transformatieplan. Diverse partijen uit zowel de ggz, het sociaal domein als de huisartsenzorg zijn hierbij betrokken om gezamenlijk de regionale samenwerking alsmede de transformatie verder vorm te geven.
Een belangrijk onderdeel is en blijft dat we elkaar als partners kennen. Om die reden organiseren wij ook dit najaar weer een netwerkbijeenkomst. Meer informatie hierover alsmede over alle andere ontwikkelingen in de regio lees je in deze nieuwsbrief.
Met vriendelijke groet,
Niek Janssen
Operationeel directeur
|
In deze nieuwsbrief lees je meer over...
Klik op de items om direct naar het bericht te gaan.
|
Kind- en jeugdpsychiaters
Meermaals hebben we vanuit huisartsen en POH’s-GZZ begrepen dat er ontevredenheid is over de beschikbaarheid van kind- en jeugdpsychiaters in de regio Midden-Brabant. In gesprek met de gemeenten is aangegeven dat er kind- en jeugdpsychiaters beschikbaar zijn via gecontracteerde jeugdhulpaanbieders.
Afspraken
Met alle gecontracteerde aanbieders die GGZ specialistisch bieden is afgesproken dat de psychiaters ook voor een los medicatieconsult beschikbaar moeten zijn. Deze aanbieders mogen een verzoek tot medicatieconsult niet afwijzen. De jeugdige hoeft niet voor diagnostiek bij een van deze aanbieders in behandeling te zijn, een medicatieconsult kan los worden geboden. Informatie welke aanbieders een kind- en jeugdpsychiater in dienst hebben, is op dit moment beter vindbaar gemaakt op de website van de wegwijzer. Hierbij is per gemeente (gebied) vindbaar welk aanbod beschikbaar is.
Knelpunten
Mochten er signalen zijn van aanbieders die afwijzen om een medicatieconsult uit te voeren, stuur dan je signaal naar inkoopjeugdhvb@tilburg.nl De contractmanagers nemen dit signaal mee in de gesprekken met deze aanbieders.
|
Kijkje in de keuken
bij Marianne Merkx
We spreken Marianne Merkx op een woensdagochtend over haar werk als geestelijk verzorger. Voorheen werkten geestelijk verzorgers voornamelijk binnen verpleeghuiszorg, defensie, justitie, hospices en ziekenhuizen, omdat instellingen waar mensen meer dan 24 uur verblijven verplicht zijn om geestelijke verzorging te bieden. Sinds 2019 kan geestelijke verzorging in de thuissituatie worden vergoed waardoor het vaker ambulant wordt ingezet.
De eerste vraag die we Marianne stellen is hoe het werk van een geestelijk verzorger zich onderscheidt van wat een POH-GGZ of psycholoog doet. Ze benadrukt dat er een overlap is met deze (en andere) zorgverleners. Levensvragen en zorg zijn onlosmakelijk verbonden.
|
Fysieke ruimte voor consultatie
PrimaCura GGZ organiseert voor huisartsen de mogelijkheid om te consulteren met
(ggz-)partners in de regio. Deze consultatie kan niet alleen telefonisch of per e-mail plaatsvinden, maar ook fysiek in de vorm van een één op één consultatie tussen consultatiegever en patiënt of een consultatie met huisarts/POH-GGZ, consultatiegever en patiënt. Onze consultatievragers en -gevers geven regelmatig aan geen fysieke ruimte beschikbaar te hebben. Om die reden biedt PrimaCura GGZ de mogelijkheid om gebruik te maken van een ruimte bij de Huisartsenspoedpost (Lage Witsiebaan 2a te Tilburg).
Het proces om deze ruimte te reserveren:
- De huisarts/POH-GGZ en consultatiegever besluiten na onderlinge afstemming om een consultatie tijdens kantooruren te plannen.
- De huisarts/POH-GGZ en consultatiegever stemmen onderling af wie de ruimte reserveert.
- De ruimte kan tijdens kantooruren worden gereserveerd via het secretariaat van PrimaCura via het telefoonnummer 085-5360353.
- De sleutel voor de ruimte kan op de betreffende dag/tijd opgehaald worden bij het loket van de huisartsenspoedpost (bij de ingang). De patiënt mag wachten in de wachtkamer.
- Na afloop van de consultatie wordt de sleutel weer bij het loket van de huisartsenspoedpost ingeleverd.
|
Onderzoek ALK
In samenwerking met o.a. huisartsengroepen Zorroo en PrimaCura, GGz Breburg en Tilburg Universiteit is er een onderzoek gestart naar het verbeteren van de zorg rondom mensen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK): ‘’praktijkgericht actieonderzoek naar de meerwaarde van eHealth, samen beslissen en nauwe samenwerking tussen de specialistische ggz en huisartsenpraktijken’’.
Om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren, wordt ingezet op:
- het verbeteren van bestaande eHealth middelen voor ALK binnen Minddistrict;
- een nauwere inhoudelijke samenwerking tussen specialistische GGZ en huisartsenpraktijken voor ALK (aanscherping van de consultatieaanpak);
- het verkennen van de behoefte aan lotgenotencontact voor mensen met ALK.
Inmiddels zijn de eerste interviews met patiënten en praktijkondersteuners achter de rug. Daarmee hebben we waardevolle feedback gekregen op de inhoud van de Evie module (Minddistrict) ‘Grip op een leven met lichamelijke klachten’. In het najaar organiseren we een aantal focusgroepen, waarin we met patiënten, naasten en zorgverleners dieper in willen gaan op bovengenoemde thema's. Houd je mailbox in de gaten voor een uitnodiging!
Alvast aanmelden voor deelname aan een focusgroep of meer weten over dit onderzoek? U kunt contact opnemen met de onderzoekers: Iman Elfeddali, Evi Buurman, Annika Hoekstra en Geke Romijn. Zij zijn bereikbaar via: onderzoekALK@ggzbreburg.nl.
|
Save the date!
Afscheidssymposium: “Je herkent alleen wat je kent: Persoonlijkheidsstoornissen, Autisme en ADHD bij ouderen”.
Deze waardevolle nascholing is vooral bedoeld voor huisartsen en POH-GGZ. Het doel is om net als bij de Barning samen na te scholen. Ter ere van het afscheid (pensioen) van Karin Delescen, ouderenpsychiater GGz Breburg, wordt dit symposium georganiseerd.
Datum: donderdag 7 december 2023
Tijd: van 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: De Glazen Zaal in de LocHal in Tilburg
Voor meer informatie en aanmelden, zie hier de uitnodiging.
|
Netwerkbijeenkomst GGZ
Op donderdag 5 oktober 2023 gaat de 'Netwerkbijeenkomst GGZ: Gezamenlijk Georganiseerde Zorg' weer plaatsvinden in het Van der Valk Hotel te Tilburg. Naast ontmoeten, samenwerking en netwerken staat tijdens deze editie het thema “Angst & trauma: de complexiteit van migratie” centraal. Een actueel thema dat leidt tot maatschappelijk en politiek debat, en dat ook de zorgprofessional beroert en uitdaagt.
Jorin van der Jagt-Blokland en Loes van de Langenberg-Bakx van Psychotraumacentrum Zuid-Nederland delen hun kennis en ervaringen over o.a. het herkennen van PTSS, de behandeling van complexe trauma’s en traumasensitief werken met mensen met een migratiegeschiedenis.
|
Berichten van partner
Siem: Tien organisaties die tijdelijke ondersteuning bieden aan mensen die dat nodig hebben.
We helpen inwoners met een hulpvraag in de regio Hart van Brabant. We helpen bij de cliënt thuis, in het beschermd wonen of via dagopvang. Het maakt voor ons niet uit of iemand achttien of eenentachtig jaar oud is: Siem is er.
Dit doet Siem:
- Ambulante begeleiding
- Geestelijke gezondheidszorg
- Maatschappelijke opvang
- Beschermd wonen
- Ondersteuning bij verstandelijke en fysieke beperkingen
We betrekken onze collega’s erbij als we bepaalde expertise nodig hebben. Daardoor hebben we een breed aanbod en komen we samen altijd tot een passende aanpak. Zo helpen we onze cliënten nog meer op maat.
Lees hier meer over Siem.
Menss: Meedoen en Sociale Stijging
Menss is een Tilburgs netwerk van sociale organisaties dat alle inwoners van Tilburg de mogelijkheid biedt om stappen te zetten om mee te doen in de samenleving. De doelgroep van Menss bestaat uit mensen die te maken hebben met sociale uitsluiting, armoede, eenzaamheid of gewoon pech in het leven, maar vaak wel gemotiveerd zijn om weer actief te worden. Menss bestaat uit zeven organisaties waar deze mensen d.m.v. een activeringstraject de eerste stappen kunnen maken.
Voor meer informatie, ga naar de website.
|
Wist je dat...
Tips en feitjes voor en over de regio
- Er op dinsdag 10 oktober 2023 een werkbezoek is van Menss bij Feniks Emancipatiecentrum? Klik hier voor de uitnodiging.
- De praktijk Kind Verbindt een open dag houdt op 10 november 2023? Klik hier voor de uitnodiging.
- De POH-jeugd een patiënt mag zien tot 23 jaar?
- Fameus een online informatiebijeenkomsten organiseert? Tijdens deze bijeenkomst word je geïnformeerd over de Crisiskaart, WRAP (Wellness Recovery Action Plan) en het Logeerhuis. De bijeenkomsten vinden plaats op 3 en 16 oktober 2023. Klik hier voor het actuele aanbod en om je aan te melden.
- Wist je dat je met siilo ook bestanden kunt meesturen? Dit gaat alleen via de computer met de webversie. Volg heel eenvoudig onderstaande stappen.
1. Ga naar de website.
2. Klik rechtsboven op 'siilo web'.
3. Dan verschijnt er een QR-code, ga met je telefoon naar je siillo app.
4. Klik op de blauwe button met het teken "+".
5. Neem de optie 'scan de QR-code'.
6. Vervolgens kun je via je computer de siilo app gebruiken, dus makkelijk bestanden meesturen. Ook kun je knippen en plakken van tekst in je dossier, teksten opslaan en bewaren. Doe je niets, dan verdwijnt je tekst na 30 dagen.
- Je de consultatiepartners op de sociale kaart kunt zien?
Voor POH-GGZ collega’s geldt: inloggen in POH-connect – nieuw tabblad openen – ga naar PrimaCura GGZ website – sociale kaart – overzicht deelnemers – lijst consultatiepartners downloaden.
Voor andere gebruikers van de sociale kaart: ga naar de website PrimaCura GGZ – klik op sociale kaart – klik op overzicht aanbieders – log in nodig.
- Er een nieuwe praktijk is geopend, Na-NAH Psychologie in Tilburg? Kijk voor meer informatie op www.na-nah.nl.
|
Agenda
- Kennismakingsbezoeken | Meer informatie
- Netwerkbijeenkomst GGZ: Gezamenlijk Georganiseerde Zorg
5 oktober 2023
- Scholing NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)
30 oktober 2023
- Nascholing Seksuologie | Meer informatie
Donderdag 23 november 2023
|
Contact
Vragen? Suggesties? Opmerkingen? Neem contact op met...
Telefoonnummer PrimaCura GGZ: 088 - 201 38 24
Relatiebeheerder Eerstelijns GGZ
Petra Geerts
Relatiebeheerder Sociaal Domein
Marieke Couwenberg
Kaderarts GGZ
Femke Migchelbrink
Medisch directeur
Leonie Tromp
Operationeel directeur
Niek Janssen
|