|
|
Beste %%first_name%%,
Er gebeurt genoeg in onze regio en we zitten niet stil. In deze nieuwsbrief lees je het recente nieuws, relevante feiten en weetjes. Het gaat ditmaal onder andere over eten. Te veel eten, te weinig eten, je niet kunnen beheersen met eten, en meer. Welke mogelijkheden hebben we als professional wanneer eten een obsessie is? En hoe breng je een kind naar een gezonder gewicht? Hierover kan de GGD meer vertellen. Daarnaast hebben we weer een aantal ‘Wist je datjes’ samengesteld zodat je weer helemaal op de hoogte bent.
Uiteraard blikken we terug op de netwerkbijeenkomst en zijn we voorzichtig alweer bezig met de voorbereiding voor het netwerkcafé op dinsdag 5 maart 2024. Maar eerst staan Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling nog in het verschiet. Het zijn de feestdagen waar ik naar uit kijk. Bij mij staat kerst in het teken van familie, samen kletsen, koken, spelletjes doen en lekker eten. Cliché, maar ik geniet er enorm van! Ik hoop dat jullie ook een feestelijke en liefdevolle tijd tegemoet gaan en met veel plezier deze nieuwsbrief ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Petra Geerts
Relatiebeheerder Eerstelijns GGZ
|
In deze nieuwsbrief lees je meer over...
Klik op de items om direct naar het bericht te gaan.
|
Koers 2024-2025
Onlangs heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden met een aantal huisartsen om te spreken over de koers voor 2024-2025 op het gebied van ggz in de regio Midden-Brabant. Ggz-vraagstukken vormen een belangrijk onderdeel van het werk van de huisartsen, maar veroorzaken tegelijkertijd ook regelmatig ongenoegen. Om die reden is een doorontwikkeling wenselijk. De vragen ‘waar zijn huisartsen mee geholpen’ alsmede ‘waar hebben we als huisartsen zelf invloed op’ stonden daarbij centraal.
De bijeenkomst heeft geleid tot een aantal thema’s. Hierbij valt te denken aan: ggz nascholing voor huisartsen, het uitbouwen van de kernteams, een beter (inzicht in het) aanbod voor specifieke doelgroepen, zoals LVB, verslaving en eetstoornissen alsmede een coördinerende rol/entiteit in het geval van complexe casussen waarbij (mogelijk) meerdere organisaties betrokken moeten zijn. De genoemde thema’s zullen de komende tijd nader uitgewerkt worden in een plan.
|
Kijkje in de keuken
bij Fameus
"Als ik mijn werkdag begin deze dinsdag kom ik aan op kantoor en zie ik dat ik de eerste ben. Mijn werkdag begint op het moment dat ik achter een computer ga zitten, mijn nieuw binnengekomen mail organiseer en in mijn agenda bekijk welke afspraken ik die dag heb. Zo te zien een kennismakingsgesprek met een nieuwe vrijwilliger, een overleg met mijn collega’s over een te verzorgen workshop en in de middag nog een paar uur werken op de inloop."
|
Diagnostiek in de Regio Hart van Brabant
De basisafspraak voor het verwijzen voor diagnostisch onderzoek bij jeugdigen is:
- Verwijzen voor diagnostiek bij leer- en gedragsproblemen. Deze verwijzingen moeten verlopen via school/gemeente (geen verwijzingen via huisarts)
- Verwijzingen bij psychische en psychiatrische problemen. Deze verwijzingen verlopen via school/gemeente of via de huisarts (indien nodig verwijzing)
Van diverse huisartsen hebben we begrepen dat er met regelmaat een vraag wordt gesteld met betrekking tot diagnostisch onderzoek bij een jeugdige. Graag informeren we jullie in dit bericht over de afspraken en acties die vanuit PrimaCura samen met de gemeenten worden opgepakt.
|
Eetstoornissen volwassenen en kinderen
Kinderen met een eetstoornis: informatie en intercollegiaal advies
De zorg voor kinderen met een eetstoornis is niet eenvoudig maar wel heel belangrijk. Naast overleg met de regionale ketenpartners kan nu ook overleg plaatsvinden met het landelijk expertise centrum K-EET.
Samenwerkingsafspraken eetstoornissen volwassenen
Meerdere professionals delen samen de zorg voor mensen met een eetstoornis. Dit vraagt om een goede samenwerking op basis van vertrouwen en om heldere afspraken. In onze regio heeft PrimaCura GGZ hier samen met het ETZ en GGz Breburg samenwerkingsafspraken voor gemaakt. Met als doel goede zorg voor mensen met een eetstoornis.
Bekijk voor meer informatie de signalenkaart eetstoornissen voor huisartsenpraktijken en het stroomschema. Lees ook eens de 'Praktische handreiking bij eetstoornissen' voor een inhoudelijke verdieping. Daarnaast vind je onder andere meer informatie op de website van Het Kenniscentrum en via het Overzicht landelijke gespecialiseerde diëtisten.
De bovengenoemde documenten en verwijzingen vind je ook terug op de website van PrimaCura GGZ onder het menu ‘Zorgprogramma GGZ’ en vervolgens onder 'Documenten en verwijsroutes'.
|
ADHD bij Jeugd
De zorg voor kinderen met ADHD is vaak versnipperd. Om onnodige verwijzingen te voorkomen en de juiste ondersteuning te krijgen, startte het project ‘ADHD bij Jeugd’. Daarvoor werken GGD Hart voor Brabant, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), GGz Breburg en PrimaCura GGZ samen.
Huisarts Corien Wijnhoven vindt dat de zorg voor kinderen met ADHD door deze aanpak is verbeterd: “Kinderen krijgen de juiste zorg op de juiste plek. Door samenwerking wordt de expertise en de kennis in de keten vergroot. Wat betreft samenwerken geldt hier: 1 + 1 = 3.”
Wil je als huisartspraktijk meedoen met de aanpak ADHD jeugd, neem dan contact op met Petra Geerts.
|
Transfertafel ggz
Voor veel huisartsen is het herkenbaar: je hebt een patiënt die ggz zorg nodig heeft, maar je loopt vast met de verwijzing, omdat er geen (geschikte) plek beschikbaar is. Voor situaties waarbij een patiënt een complexe ggz hulpvraag heeft, maar de zorg niet via de reguliere weg is gelukt zijn er regionale samenwerkingen opgezet die doorzettingsmacht hebben en waar je als huisarts-verwijzer contact mee kan opnemen. Sinds kort kun je in onze regio ook op een simpele manier gebruik maken van deze transfertafel/overlegtafel ggz.
Casuïstiek aanmelden verloopt als volgt:
- Meld de anonieme casus aan via transfertafeltilburg@caleidozorg.nl.
- De transfertafel vindt om de 3 weken digitaal plaats op een dinsdag tussen 14.00 - 15.00 uur.
- Geef aan of je zelf kan aansluiten voor 10 minuten en vermeld ook het gewenste tijdstip (dinsdag tussen 14.00 en 15.00 uur).
- Lukt zelf aansluiten echt niet, draag dan de casus over aan huisarts Femke Migchelbrink.
Het gezamenlijke doel is passende ggz zorg, ook voor mensen met complexe hulpvragen.
|
Scholing NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)
Koppelbijeenkomst voor POH-GGZ en POH Somatiek op donderdag 25 januari 2024 (16.00 tot 19.00 uur, inloop vanaf 15.45 uur)
Het krijgen van een niet aangeboren hersenletsel (NAH) kan veel impact hebben op de gezondheid en het gewone dagelijkse leven. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten brengen de gevolgen veel veranderingen met zich mee. Het betekent vaak een breuk in iemands levenslijn.
Deze scholing wordt in samenwerking met Zorgnetwerk Midden-Brabant georganiseerd en is bedoeld voor zowel de POH-Somatiek als ook de POH-GGZ. Op de website van PrimaCura GGZ vind je meer informatie over de inhoud van de scholing en de mogelijkheid om je aan te melden.
|
Verdiepende scholing ADHD bij Jeugd
Voor huisartsen, POH-GGZ, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en Physician Assistants
De verdiepende scholing ‘ADHD bij Jeugd in Midden-Brabant’ vindt plaats op 19 februari 2024 bij De Phil (Oude Goirleseweg 167 in Tilburg). In deze scholing gaan we met kennissessies van professionals uit de regio dieper in op de thema’s: ‘Slaapproblemen bij ADHD’ en ‘Diagnostiek en medicamenteuze behandeling’. Wil je ook met nieuwe kennis en praktische handvatten naar huis op 19 februari? Meld je dan aan. Hopelijk zien we jou ook!
|
Terugblik Netwerkbijeenkomst GGZ
“Met een goed samenwerkend netwerk blijken zelfs trauma’s luchtig bespreekbaar”
Na het eerste netwerkcafé in het begin van 2023, was het nu weer tijd voor de netwerkbijeenkomst bij het Van der Valk hotel in Tilburg. Naast de gezellige ontmoetingen, waardevolle samenwerkingen en het uitbreiden van het netwerk, stond deze bijeenkomst volledig in het teken van een zeer relevant thema: “Angst & trauma: de complexiteit van migratie”. Dit boeiende onderwerp zorgt niet alleen voor een maatschappelijk en politiek debat, maar vormt ook een uitdaging voor burgers en professionals die met deze doelgroep te maken hebben.
Loes van de Langenberg-Bakx, klinisch begeleider bij Psychotraumacentrum Zuid-Nederland, nam ons mee in een boeiende sessie over psycho-educatie met betrekking tot PTSS. Welke signalen zijn van essentieel belang om te herkennen en ze gaf praktische handvatten mee. En hoe kun je je medemens bijstaan als zij getraumatiseerd zijn?
Jorin van der Jagt-Blokland, GZ-psycholoog bij Psychotraumacentrum Zuid-Nederland en klinisch docent bij de Universiteit Utrecht, ging in op de diepere laag van PTSS. Hoe beïnvloedt PTSS het systeem van de cliënt? Hoe kun je traumasensitief werken met mensen met een migratiegeschiedenis? Dit bracht de cruciale vraag naar voren: “Wat kun je wel doen en wat kun je beter niet doen als je met hen in gesprek bent?
Kortom de netwerkbijeenkomst was niet alleen informatief, maar ook inspirerend en verrijkend. Bovendien was het een gelegenheid om ons netwerk weer uit te breiden. Heb jij een suggestie voor een volgende keer, stuur een bericht naar p.geerts@praktijksteun.nl. Noteer dinsdag 5 maart 2024 alvast in je agenda voor het volgende netwerkcafé.
|
Berichten van partner
GGD
Kind naar Gezonder Gewicht
Binnen GGD Hart voor Brabant wordt gewerkt met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG). Hier nemen momenteel negen gemeenten aan deel. In de komende periode zullen meerdere gemeenten binnen de regio starten met de uitvoering van de aanpak KnGG. Kind naar Gezonder Gewicht biedt passende ondersteuning en zorg aan kinderen met overgewicht of obesitas. Deze aanpak kenmerkt zich door de nauwe samenwerking tussen professionals uit zowel het zorg- als sociaal domein.
Bekijk hier de flyer voor meer informatie.
GGD
Excessief huilen
Eerder is er via deze weg op gewezen dat we een regionale Richtlijn Excessief Huilen hebben in Midden-Brabant, met als doel om de preventie, signalering en aanpak van excessief huilen in de zorg voor zuigelingen die het betreft binnen de gehele zorgketen te verbeteren.
Een voorzichtige conclusie die we kunnen maken sinds deze richtlijn is dat:
- Er een afname is van het aantal (geaccepteerde) verwijzingen en daarmee dus een afname van het aantal patiënten in de tweede lijn.
- Het absolute en relatieve aantal opnames is gedaald
- Het aantal herhaalbezoeken is ongeveer gelijk gebleven.
Dat is dus een positieve ontwikkeling als we weten, dat het overgrote deel van deze groep niet thuis hoort in de tweede lijn. We willen nogmaals verwijzen naar deze richtlijn waarbij de kernboodschap voor de huisartsen is, om de overmatig huilende zuigeling in principe te verwijzen naar de jeugdarts.
Bekijk hier het samenwerkingsprotocol.
Traverse
Winter nachtopvang dakloze patiënten
Vanaf 20 november gaat de winter nachtopvang van Traverse open. Vanaf 20 uur kunnen alle dakloze mensen uit omgeving Tilburg (gemeenten Hart van Brabant) hier terecht. De winteropvang mag, zeker bij lage temperaturen, ruimhartig worden aangeboden. Traverse maakt zelf aan de poort een selectie. Een bsn is geen vereiste, wel regiobinding (die moet iemand op een of andere manier kunnen aantonen), maar het is nooit zo dat iemand niet in ieder geval één nacht kan slapen. Als iemand onder invloed is, is die in principe niet welkom, maar ook daarvoor geldt dat we niemand de vrieskoude insturen.
De opvang is op het NOAD-terrein. De ingang is aan de Lovense Kanaaldijk in Tilburg.
Heleen van der Vlugt, Pontifix Psychologie & Katy Bertens, Focuz013
Cursus Gezonde Volwassene
De groep wordt geleid door Heleen van der Vlugt (GZ-psycholoog / psychotherapeut) en Katy Bertens (klinisch psycholoog / psychotherapeut). De cursus richt zich op het versterken van gezonde en sterke coping. De Gezonde Volwassene ondersteunt gezond gedrag en functioneren zoals werken, verzorgen en opvoeden en het nemen van verantwoordelijkheid.
Je komt op voor wat je wilt, zonder dat je daarbij overdrijft of een ander tekort doet. Klik hier voor de voorwaarden en aanmelden.
|
Wist je dat...
Tips en feitjes voor en over de regio
- Veilig Thuis Midden-Brabant is verhuisd? Wij zijn sinds 16 oktober 2023 samen met de andere partners van het Zorg- en Veiligheidshuis Midden-Brabant verhuisd naar de nieuwe Stadswinkel van de gemeente Tilburg. Het nieuwe bezoekadres: Stadswinkel Tilburg-centrum (Koningsplein) Paleisring 144, 5038 WZ Tilburg. Het telefoon- en postbusnummer blijven hetzelfde: 0800 – 2000 voor burgers, 013 - 751 67 89 voor professionals, postbusnummer 16, 5000 AA Tilburg.
- De GGD kortdurende videohometrainingen aanbiedt? Deze zijn bedoeld voor ouders van jonge kinderen van 0 tot 4 jaar, die opvoedingsspanning ervaren en lichte opvoedingsvragen hebben. Het bekijken en bespreken met de ouders van korte video-opnames van de ‘alledaagse omgang’ thuis staat centraal. Hierbij ligt de focus op de initiatieven van het kind en het geslaagde contact tussen ouders en kind. De training wordt uitgevoerd door een verpleegkundige die gecertificeerd is voor kortdurende videohometraining (K-VHT). Voor meer informatie en aanmelden, kijk op de website.
- Je podcasts van GGz Breburg kunt beluisteren?
- Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) professionele hulp biedt aan iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt? Het maakt niet of dat nu kort of lang(er) geleden is gebeurd. Als professional kun je te maken krijgen met een slachtoffer van seksueel geweld. In deze gratis e-module vertellen we je meer over seksueel geweld, de gevolgen ervan én laten we zien hoe jij als professional kunt helpen. Heb je hier vragen over? Bel dan gerust het CSG bij jou in de buurt via 0800-0188. Chatten met één van onze professionals kan ook.
- Op 25 november 2023 de jaarlijkse Orange The World campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen weer begint? De campagne duurt tot 10 december. Het thema van dit jaar is ‘Veilig, overal en altijd’. In dat kader organiseert Blauwe Maan, samen met het Expertise Centrum Huiselijk Geweld en de gemeente Tilburg, een voorstelling in Het Factorium in Tilburg op 30 november. Klik hier voor de uitnodiging.
- Er een nieuwe site ontwikkelt is voor de bewoners van Oud Reeshof? Deze heet 'Charlie helpt'. Het is een website in het Nederlands, Engels en Pools waar je op B1 taalniveau op een gemakkelijke wijze over meerdere onderwerpen zelf informatie kunt verkrijgen over wat er in de wijk te doen is en bij wie je terecht kan.
|
Agenda
- Kennismakingsbezoeken | Meer informatie
Thebe | Donderdag 30 november 2023
Krachtcentrale 013 | Maandag 22 en 29 januari 2024
Kiemuur | Dinsdag 23 januari 2024 en maandag 5 februari 2024
R-newt | Maandag 26 februari 2024
Sensualife | Donderdag 29 februari 2024 en woensdag 7 februari 2024
- Scholing NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) | koppelbijeenkomst voor POH-GGZ en POH Somatiek
Donderdag 25 januari 2024 | Meer informatie
- Verdiepende scholing ADHD bij jeugd | Meer informatie
Maandag 19 februari 2024
- Save the date: Netwerkcafé Midden-Brabant
Dinsdag 5 maart 2024
|
Contact
Vragen? Suggesties? Opmerkingen? Neem contact op met...
Telefoonnummer PrimaCura GGZ: 088 - 201 38 24
Relatiebeheerder Eerstelijns GGZ
Petra Geerts
Relatiebeheerder Sociaal Domein
Marieke Couwenberg
Kaderarts GGZ
Femke Migchelbrink
Medisch directeur
Leonie Tromp
Operationeel directeur
Niek Janssen
|
|
|
|