Lees hier meer. Kun je deze e-mail niet goed lezen?
Bekijk de online versie.

Beste %%first_name%%,

In deze nieuwsbrief lees je meer over consultatie, regionale weetjes en vind je de agenda van de kennismakingsbezoeken met partners uit de regio. En op 5 oktober hebben we de netwerkbijeenkomst op de planning staan! Vergeet niet om een plekje vrij te maken in de agenda voor de netwerkbijeenkomst, maar ook voor de kennismakingsmakingsbezoeken. Je leert hierdoor elkaar als professional en elkaars werk kennen, en doet zo inspiratie op. Erg waardevol!

Blij ben ik dat ik vanuit mijn rol samen met vele anderen een bijdrage mag leveren aan het optimaliseren van de samenwerking in de regio. Heb jij nog goede ideeën over hoe we hier nog meer vorm aan kunnen geven? Laat het mij dan zeker weten! Dat kan via p.geerts@praktijksteun.nl.

Met vriendelijke groet, 

Petra Geerts
Relatiebeheerder Eerstelijns GGZ


In deze nieuwsbrief lees je meer over...

Klik op de items om direct naar het bericht te gaan.




Consulteren in de regio


De meesten van jullie weten de consultatiepartners goed te vinden. We zien een toename aan consultatievragen in de regio, en dat is goed nieuws! Inmiddels zijn er 12 psychiaters die voor huisartsen en POH-GGZ ter beschikking staan om jullie te adviseren. Daarnaast zijn er ook enthousiaste GZ-psychologen/psychotherapeuten die veel vragen voor hun rekening nemen. En vergeet niet onze partners van Novadic Kentron, Sterk Huis, Sociaal wijkteam, de psychosomatische fysiotherapeuten, het ETZ en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Niet alleen is het advies van andere professionals erg prettig, het zorgt ook voor een betere samenwerking, het vergroten van je sociale kaart, kennis van elkaars werkwijze en je houdt de ontwikkelingen in de regio bij. Ieder heeft zijn eigen expertise en samen dragen we zorg voor de patiënten.

Ook gebruikmaken van consultatie?
Wil je als huisarts/POH-GGZ ook gebruikmaken van de consultatiemogelijkheden, maar heb je nog vragen? Bel dan gerust naar Petra via 06-45159254. Op onze website is overigens ook meer informatie hierover te vinden.

Kernteams
Een andere manier om casussen te bespreken met partners uit je regio is door het vormgeven van een kernteam GGZ. Vanuit PrimaCura GGZ kunnen we hierbij ondersteunen. Lees hier meer over kernteams GGZ.

Weetjes:
  • Voor de POH-GGZ (van Praktijksteun) is het van belang dat zij het kernteam registreren onder ‘consultatie overig’ in de rapportage.
  • Er wordt meer geconsulteerd bij praktijken die een kernteam GGZ hebben.
  • Er vinden meer meekijkconsulten plaats bij praktijken die een kernteam GGZ hebben.
  • Praktijken zonder kernteam GGZ kiezen eerder voor telefonische consultatie.
  • Er is een format beschikbaar om casuïstiek te bespreken. Deze kun je hier downloaden.
  • Zie hier hoe om te gaan met privacy.



Evie, meer dan een e-healthmodule

Neem ook een kijkje op Evie.nl

Om de mentale veerkracht van patiënten te vergroten en ze kennis te laten maken met de voordelen van e-health en het Evie platform kun je nu de preventiewebsite evie.nl inzetten. Dit is een plek waar patiënten zelf aan de slag kunnen gaan met hun eigen mentale gezondheid. Op deze site staan talloze gratis en toegankelijke tools. Ook haakt Evie actief gemeenten aan om hun lokale aanbod binnen het sociaal domein kenbaar te maken. Bezoekers van evie.nl kunnen het lokale aanbod vinden door te zoeken op hun postcode. Handig om met patiënten te bespreken wat zij zelf aan hulp kunnen zoeken, buiten de huisartsen- of GGZ-zorg om.
Help ook mee om het lokale aanbod in Midden-Brabant zo volledig mogelijk te maken door lokale initiatieven met Evie te delen. Dit kun je doen door een websitelink van de betreffende bron (organisatie, stichting, artikel, video) toe te sturen naar info@evie.nl

Maak ook jouw patiënten bekend met de voordelen van e-health en de preventiewebsite door zichtbaarheid te creëren in de huisartsenpraktijk. Evie heeft hiervoor diverse communicatiemiddelen online beschikbaar gesteld. Denk hierbij aan een patiëntfolder, wachtkamerposter (digitaal), voorbeeldteksten voor de website en eigen nieuwsbrief en een banner voor op de website van de praktijk. Deze middelen zijn eenvoudig te downloaden via de onderstaande button.
 
Bekijk en download de communicatiemiddelen →



Regiotafel Hoogcomplexe GGZ

Soms hebben patiënten een hoogcomplexe GGZ-zorgvraag waarmee ze momenteel niet op de juiste plek terechtkunnen. Voor deze patiënten is de regiotafel Hoogcomplexe GGZ gestart. Het gaat om mensen voor wie - ondanks hulp van aanbieders en zorgbemiddeling van de zorgverzekeraar - geen passend hulpverleningsaanbod is gevonden. Lees onder de button verder over het aanmeldproces.

Lees meer over de regiotafel →
 
Daarnaast zijn GGZ-aanbieders bezig met het vormgeven van een normale casuïstiektafel. Met als doel om patiënten zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. Nadere informatie volgt zodra de route voor de huisarts duidelijk is.
 


​​​​​
Berichten van partner


Novadic Kentron: programma voor verslaving aan pijnstillende middelen
​​​​​​
Bij Novadic-Kentron (N-K), verslavingszorg, is een programma ontwikkeld gericht op patiënten die verslaafd zijn geraakt aan (opioïde) medicatie en/of andere pijnstillende middelen, als gevolg van hun pijnklachten. Het programma omvat een geïntegreerde behandeling met zowel revalidatie- als verslavingsmethoden. In essentie leren patiënten hoe ze kunnen breken met de negatieve cyclus van medicatiegebruik bij pijn en hoe ze hun leven op eigen kracht op een zinvolle manier kunnen vormgeven.

Lees hier meer en vind hier meer informatie voor verwijzers.

 

 

Wist je dat...

Tips en feitjes voor en over de regio
  • In De Eerstelijns ingezoomd werd op onze POH-GGZ Academy. Lees hier het hele artikel.
  • Oudervereniging Balans de positie versterkt van ouders van kinderen en jongeren met ondersteuningsbehoeften bij leren en/of gedrag. Hierbij kun je denken aan: ADHD, ASS en ODD, herkenning en erkenning van DCD, hoogbegaafdheid en dyslexie/dyscalculie. Lees hier de brief met meer informatie voor betreffende ouders.
  • Er op 6 juni 2023 een themabijeenkomst DCD georganiseerd wordt voor kinderen vanaf 8 jaar en jongeren met DCD. Bekijk hier de uitnodiging.
  • Bij de Toegang coördinatie aangevraagd kan worden voor een patiënt als er sprake is van complexiteit. Dit bespreek je eerst samen met de contactpersoon Toegang. De huisarts vult dan het formulier in. Lees hier meer.
  • Je relevante documenten over en rondom het Zorgprogramma GGZ op deze pagina kunt vinden?
  • Veilig Thuis Midden-Brabant posters ontwikkeld heeft voor netwerkpartners om Veilig Thuis beter onder de aandacht te brengen bij inwoners (scholieren, ouders, cliënten, ouderen, etc.). Download hier de liggende posters en hier de staande posters
  • Om kennis te maken met de nieuwe kwaliteitsstandaard ‘Zingeving in de psychische hulpverlening’ organiseert Akwa GGZ hier op donderdag 15 juni (19.30 tot 21.00 uur) een interactief webinar over. Lees hier meer en meld je aan.   



Agenda​​​​​​


Contact

Vragen? Suggesties? Opmerkingen? Neem contact op met...

Telefoonnummer PrimaCura GGZ: 088 - 201 38 24

Relatiebeheerder Eerstelijns GGZ
Petra Geerts

Relatiebeheerder Sociaal Domein
Marieke Couwenberg

Kaderarts GGZ
Femke Migchelbrink

Medisch directeur 
Leonie Tromp

Operationeel directeur
Niek Janssen

                                                                                             
PrimaCura GGZ (voorheen PRO-RCH) | Hofstraat 167, 5641 TD Eindhoven | T: 088 - 201 38 24
E: info@primacuraggz.nl | www.primacuraggz.nl