Beste %%first_name%%,
Het eerste kwartaal van dit jaar is reeds voorbij. Een kwartaal waarin we terugblikten op het afgelopen jaar, hierover kunnen jullie vanaf nu ook lezen in ons jaarverslag! Het was ook een kwartaal waarin veel is gesproken over een drietal akkoorden: het Integraal Zorg Akkoord (IZA), het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) en het Wonen Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Op papier drie potentieel impactvolle akkoorden. We zullen er met elkaar in de regio handen en voeten aan moeten geven om zorg en ondersteuning toegankelijk en betaalbaar te houden.
In Midden-Brabant hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan een stevig netwerk. Een netwerk waarin we elkaar reeds kennen en waarin op diverse onderwerpen reeds wordt samengewerkt. Dit netwerk vormt een mooie basis om de komende tijd met elkaar de volgende stappen te zetten, waarbij de landelijke akkoorden leidend zijn. ‘Gezamenlijk Georganiseerde Zorg in Midden-Brabant’ is meer dan ooit een passende slogan!
Voor degenen die vanmiddag bij het Netwerkcafé GGZ aanwezig zijn, tot vanmiddag! Ik kijk er al naar uit.
Met vriendelijke groet,
Niek Janssen
Operationeel directeur
|
In deze nieuwsbrief lees je meer over...
Klik op de items om direct naar het bericht te gaan.
|
We blikken terug op 2022
Het jaarverslag van PrimaCura GGZ
We kijken met elkaar terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin corona nog altijd een rol speelde, we als huisartsenzorg richting het Malieveld gingen, waarin de arbeidsproblematiek evenals de GGZ-vraagstukken alleen maar toenamen en we landelijk met een Integraal Zorgakkoord (IZA) te maken kregen. Stuk voor stuk grote uitdagingen waar we als zorgaanbieders voor stonden.
We hebben met elkaar veel stappen in de goede richting gezet. Er staat een stevige basis voor samenwerking in de regio. Maar er moet ook nog veel gebeuren. Verandering is noodzakelijk. Vanuit PrimaCura GGZ zullen we ons hier op organiseren. We blijven werken aan gezamenlijk georganiseerde zorg in de regio.
Benieuwd naar de stappen die wij in 2022 gezet hebben en welke nog op de planning staan? Lees dan ons jaarverslag over het jaar 2022. Veel leesplezier!
|
POH-GGZ Academy
Sluit jouw praktijk ook aan op het online leerplatform voor POH-GGZ?
Begin deze maand werd Praktijksteun Academy omgedoopt naar POH-GGZ Academy. Dit is een online leerplatform welke Praktijksteun ruim twee jaar geleden ontwikkelde voor de eigen POH-GGZ collega’s. Hierop zijn korte informatievideo’s, e-learnings en op maat gemaakte digitale en fysieke scholingen te vinden.
We merkten dat steeds meer POH-GGZ en huisartsenpraktijken, waaronder in Midden-Brabant, interesse tonen in het scholingsprogramma en de wijze waarop dit georganiseerd wordt. Inmiddels wordt het leerplatform al een tijdje niet alleen meer aangeboden aan de eigen POH-GGZ collega's van Praktijksteun, maar zijn ook andere praktijken en huisartsenorganisaties hierop aangesloten. Was ‘Praktijksteun’ Academy dan nog de juiste naam? Volgens ons niet meer. Om die reden is de naam vanaf heden dus: POH-GGZ Academy. Een naam die toegankelijker is en zegt waar het platform uiteindelijk voor ingericht is: de POH-GGZ binnen de huisartsenzorg.
Alle praktijken in Midden-Brabant, mits aangesloten bij het Zorgprogramma GGZ, kunnen aansluiten op POH-GGZ Academy waardoor de POH-GGZ gebruik kan maken van het platform en de scholingen. Meer weten over POH-GGZ Academy, de kosten en de mogelijkheden? Lees via de onderstaande button meer of neem contact op met Carolien Oerlemans via c.oerlemans@praktijksteun.nl of 088-2013820.
|
Overzicht met aanbieders Culturele Psychiatrie
In de vorige nieuwsbrief deelden we een lijst, welke ook op onze website terug te vinden is, met LVB-zorgaanbieders.
ARQ Kenniscentrum Migratie heeft een overzicht opgesteld van interculturele GGZ-instellingen en organisaties die maatschappelijke ondersteuning bieden op cultuursensitieve wijze. Dit overzicht hebben we als basis gebruikt en op een zelfde manier verwerkt op onze website. Deze lijst is wellicht voor onze regio (nog) niet volledig en aan wijzigingen onderhevig. Heb jij aanvullingen op de lijst of zie je iets dat niet klopt? Laat dit dan weten aan Petra Geerts via p.geerts@praktijksteun.nl.
|
Kijkje in de keuken
bij Karin Delescen
Karin Delescen is ouderenpsychiater bij GGz Breburg en consultatiepartner van PrimaCura GGZ voor de huisartsen. In een eerdere ontmoeting sprak ze over haar betrokkenheid bij euthanasieaanvragen op grond van ondraaglijk psychisch lijden. Hoewel euthanasie sinds 2002 in de wet geregeld is, is dit voor velen van ons een onderwerp waar we in onze dagelijkse praktijk niet veel mee te maken krijgen. Daarom benaderen we Karin om hier meer over te weten te komen!
|
Berichten van partner
LVPW: voor snelle psychosociale hulp
Bij patiënten met chronische lichamelijke en/of psychische klachten, kunnen psychosociale factoren een grote rol spelen. Zij hebben vaak baat bij een behandeling door een psychosociaal therapeut. Meestal brengen enkele sessies al zoveel (mentale) verlichting voor de cliënt, dat het dagelijks functioneren weer veel gemakkelijker gaat. Voor psychosociaal therapeuten bestaan over het algemeen geen wachtlijsten, dus jouw patiënt kan er ook snel terecht.
Een psychosociaal therapeut van LVPW heeft een vierjarige HBO+-opleiding, en zij vallen onder Wkkgz, WTZa, de kwaliteitseisen van de koepel RBCZ en SCAG bemiddelt bij klachten of geschillen. Psychosociaal therapeuten ondersteunen en begeleiden cliënten in situaties die zij als ongewenst, pijnlijk, ongemakkelijk of frustrerend ervaren. Door te werken aan de hulpvraag, ontstaat inzicht in patronen. Met de aangereikte handvatten werken we aan herstel en het geestelijk en emotioneel welbevinden en is gericht op de samenhang tussen de cliënt en zijn/haar sociale omgeving.
Ga voor meer informatie naar de website, of bekijk deze animatie of de folder voor verwijzers.
|
TZW: praktijk voor psychotherapie en supervisie
TZW is een vrijgevestigde praktijk van David Khasho in de wijk De Blaak in Tilburg. Patiënten kunnen naar de praktijk doorverwezen worden als dwangklachten, angstklachten of stress– en traumagerelateerde klachten op de voorgrond staan. Khasho is geregistreerd als cognitief gedragstherapeut, EMDR-practitioner en senior schematherapeut. Naast het behandelen van patiënten vindt hij het belangrijk om onderdeel te zijn van de GGZ-zorgketen binnen Tilburg en omstreken. Voor overleg, consultatie en advies stelt hij zich graag beschikbaar. Op dinsdag en woensdag is hij werkzaam in zijn praktijk.
|
Wist je dat...
Tips en feitjes voor en over de regio
- Villa Pinedo korte films produceert met het thema ‘Mijn ouders zijn gescheiden’? Hierin vertellen kinderen over wat de scheiding van hun ouders met hen deed. Vanaf 14 mei zijn deze films elke week te zien op NPO3, om 19.20 uur. Op Zappdoc zijn er nu al enkele films te bekijken.
- Het risicotaxatie instrument in de regio is geïntroduceerd? Het 'Risicotaxatie instrument scheiden' is een hulpmiddel bij het in kaart brengen van aspecten die een rol spelen in een (complexe) scheiding. Daarnaast is het een manier om met elkaar dezelfde taal te spreken in de regio wanneer het gaat over deze complexe maatschappelijk problematiek. Lees hier meer.
- Therapiepraktijk Tilburg recent is aangesloten bij samenwerkingsverband YAM? Ouders kunnen hun kind aanmelden via de website. Bij vragen mag er altijd contact worden opgenomen met Debby via debby@therapiepraktijktilburg.nl.
- Pohverslaving.nl een handige website is over verslaving?
- FAMEUS kan helpen bij een crisiskaart voor hulpverleners en hulpvragers? Lees hier meer over de crisiskaart. Met vragen over de crisiskaart kun je terecht bij Patty Manders (medewerker herstel bij FAMEUS) via 06-12749987.
- Op 9 mei 2023 de pilot 'Delen is helen' start? Daarin wordt een groep hulpverleners uit de regio opgeleid om jongeren (12-25 jaar), die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt, in groepsverband te helpen. Lees hier meer over de pilot. Wil je als hulpverlener ook meedoen? Meld je aan bij Irene Kersten.
|
Agenda
- Netwerkcafé GGZ: Gezamenlijk Georganiseerde Zorg
28 maart 2023 (16.00 - 18.00 uur)
- Kennismakingsbezoeken | Meer informatie
- Congres voor de POH-GGZ 'Tijd voor medemenselijkheid'
24 mei 2023 | Lees hier meer
- Netwerkbijeenkomst GGZ: Gezamenlijk Georganiseerde Zorg
5 oktober 2023 (meer informatie volgt)
|
Contact
Vragen? Suggesties? Opmerkingen? Neem contact op met...
Telefoonnummer PrimaCura GGZ: 088 - 201 38 24
Relatiebeheerder Eerstelijns GGZ
Petra Geerts
Relatiebeheerder Sociaal Domein
Marieke Couwenberg
Kaderarts GGZ
Femke Migchelbrink
Medisch directeur
Leonie Tromp
Operationeel directeur
Niek Janssen
|