|
|
Beste %%first_name%%,
Gezamenlijk Georganiseerde Zorg! Dat is waar we voor gaan. Met de netwerkbijeenkomsten, kennismakingsbezoeken, kernteams en andere initiatieven die zijn ontstaan in de regio, zijn we dat steeds beter met elkaar aan het vormgeven. Mooi om dat te zien, en mooi om hiermee bezig te mogen zijn.
In deze nieuwsbrieven delen we belangrijke nieuwtjes, en proberen we iedere keer weer andere partners het woord te geven, zodat we ook op deze manier elkaar steeds beter leren kennen en weten te vinden. Wil je een organisatie (nog) beter leren kennen? Dan nodigen we je van harte uit voor een kennismakingsbezoek.
Vergeet ook niet de datum voor de netwerkbijeenkomst op 10 oktober alvast in je agenda te zetten.
Ik wens je veel leesplezier en tot ziens!
Hartelijke groet,
Petra Geerts
Relatiebeheerder GGZ
PS Deze nieuwsbrieven kun je ook terugvinden op de website van PrimaCura GGZ. Neem daar ook eens een kijkje, want ook daar is veel informatie te vinden.
|
In deze nieuwsbrief lees je meer over...
Klik op de items om direct naar het bericht te gaan.
|
Geen face-to-face consultaties meer bij het ETZ
Bericht namens de vakgroep psychiatrie ETZ, Harold Kuijpers (Medisch manager)
Vanaf 1 juni 2024 is de vakgroep psychiatrie ETZ niet meer beschikbaar voor face-to-face consulten in het kader van PrimaCura GGZ. Inmiddels is er geruime tijd een pool van ambulante psychiaters beschikbaar (via Siilo) voor face-to-face consultatie in de huisartsenpraktijk, voor praktijken die deelnemen aan het Zorgprogramma GGZ. De reguliere SGGZ-zorgvraag aan de voordeur is daarnaast toegenomen en het administratieve proces omtrent deze consultaties vragen buitenproportioneel veel tijd voor het ETZ.
De vakgroep blijft wel beschikbaar voor digitale consultaanvragen en telefonische consultatie via de vaste overleglijn: 013-2210359.
|
Wegwijzer Crisis en complexe zorg
Versie 3.1 nu digitaal beschikbaar
Wie bel je als huisarts wanneer jouw patiënt in een acute psychische crisis verkeerd en zo spoedig mogelijk hulp nodig heeft? Kun je daarvoor bij het Crisis Interventie Team (CIT) terecht of bel je toch de crisislijn van GGz Breburg? Hoe handel je bij zorgmijding of een vermoeden van kindermishandeling? Welke instantie kun je contacteren voor patiënten met een hoogcomplexe GGZ-zorgvraag die momenteel niet op de juiste plek terecht kunnen?
Om huisartsen en POH-GGZ te ondersteunen bij deze vraagstukken, publiceerde PrimaCura GGZ in 2019 in samenwerking met een aantal betrokken organisaties een ‘Wegwijzer crisis en acute zorg’ voor de regio Hart van Brabant. Deze Wegwijzer bevat niet alleen contactinformatie van de verschillende partners die in geval van een crisissituatie of complexe zorgvraag kunnen worden benaderd, maar biedt ook inzicht in de doelgroepen die door de verschillende organisaties worden bediend, evenals hun specifieke werkwijzen.
Onlangs is de Wegwijzer geactualiseerd. De meest recente versie is terug te vinden op de website van PrimaCura GGZ. Klik op onderstaande button om direct naar de Wegwijzer te gaan.
|
Kijkje in de keuken...
Bij Nissrine Massrour
"Mijn naam is Nissrine Massrour, hypnotherapeut in mijn eigen praktijk Hypnotique gevestigd in Oisterwijk. Hypnotherapie is voor mij meer dan alleen een beroep; het is een traditie die al drie generaties lang in mijn familie leeft. Een bijzonder voorbeeld van de impact van hypnose is het verhaal van mijn oma. Zelfs twintig jaar na het overlijden van mijn opa (hypnotherapeut) ontvangt zij nog elk jaar kerstkaarten van mensen die hij heeft geholpen. Dit illustreert de blijvende impact die hypnose kan hebben."
|
Berichten van partners
Centrum Seksueel Geweld West- en Midden-Brabant
Voor het Centrum Seksueel Geweld West- en Midden-Brabant werken verschillende organisaties samen om mensen die een ongewenste seksuele ervaring hebben meegemaakt de best mogelijke zorg te bieden. Zij zijn bereikbaar voor slachtoffers en hun naasten. Professionals kunnen bellen voor informatie, advies en om iemand aan te melden.
Als die ongewenste ervaring korter dan 8 dagen geleden is gebeurd, is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Snel handelen is essentieel om verschillende redenen:
- Er kunnen nog sporen van het seksueel geweld op of in het lichaam aanwezig zijn. Als contact met de zedenpolitie gewenst is, kan het CSG snel een verbinding leggen, waarna de zedenpolitie met het slachtoffer in gesprek gaat. In dit informatieve gesprek wordt besproken wat er is gebeurd en wat de politie voor het slachtoffer kan doen. Ook beoordeelt de zedenpolitie tijdens het gesprek of er nog sporen veiliggesteld kunnen.
- Het CSG kan de nodige medische zorg regelen. Personen die seksueel geweld hebben meegemaakt, lopen mogelijk risico op zwangerschap, HIV en/of Hepatitis B. Door snel te handelen (het liefst melden bij CSG binnen 72 uur na het seksueel geweld) kunnen deze risico’s mogelijk verminderd of voorkomen worden.
- Een snelle en goede opvang direct na het seksueel geweld kan psychische klachten verminderen. Bij het CSG werken we volgens een protocol genaamd ‘watchful waiting’, waarvan is aangetoond dat het kan helpen bij het voorkomen van PTSS.
Wie langer dan 7 dagen geleden seksueel geweld heeft meegemaakt, kan natuurlijk ook altijd terecht voor advies. Daarnaast kan het CSG helpen bij het vinden van passende medische en psychische hulp, contact met politie of een advocaat.
Lees hier meer of meld je aan voor het kennismakingsbezoek met CSG op 6 juni aanstaande.
Integrale Vroeghulp (IVH)
IVH is tijdige hulp aan kinderen van 0 tot 7 jaar en te vroeg geboren kinderen. IVH helpt ouders die zich zorgen maken over de ontwikkeling en/of het gedrag van hun kind, waarbij er op meerdere ontwikkelgebieden zorgen zijn. Een team van deskundigen bestaande uit een (kinder-)arts, gedragswetenschapper, logopediste, fysiotherapeute en onderwijsdeskundige geeft advies over de best passende hulp. Een vaste casemanager begeleidt de ouders in het traject en ondersteunt zo lang als nodig is in de zoektocht naar de juiste hulp voor de beste kansen van hun kind. De missie van IVH is om kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd te begeleiden naar de juiste hulp en werkt vanuit de vraag van ouders.
Lees hier meer over Integrale Vroeghulp Midden-Brabant.
Voor meer informatie en/of aanmeldingen kan contact worden opgenomen via 088-4653900 (op ma, di, do en vrij bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur) of via info@intergralevroeghulpmb.nl.
|
Wist je dat...
Tips en feitjes voor en over de regio
- GGz Breburg diverse gratis preventieve cursussen en trainingen voor patiënten, en hun naasten, aanbiedt? Bekijk hier het aanbod.
- Er in Tilburg een Vriendschapsbank is? De Vriendschapsbank biedt een laagdrempelige manier om nieuwe mensen te leren kennen. De begeleiders vanuit ContourdeTwern helpen nieuwe mensen hun weg te vinden. Er zijn twee groepen, voor mensen tussen de 30 en 50 jaar en voor mensen in de leeftijd van 50+. Lees hier meer.
- Er diverse zelfhulpgroepen zijn voor verschillende verslavingen. Het overzicht hierin vind je op onze website.
- Laurence Schins (verpleegkundig specialist) met haar praktijk BinnensteBuiten Tilburg behandeling biedt voor mentale klachten, teamcoaching en persoonlijke ontwikkeling. Bekijk hier de flyer.
- Het crematorium in Tilburg diverse relevante lezingen verzorgt die je bij kunt wonen. Bekijk hier het aanbod.
- GGD Hart van Brabant, tijdens De Week van de Mentale Gezondheid, op 3 juni het symposium 'Samen Mentaal Sterker' voor zorg- en onderwijsprofessionals organiseert. Aanmelden kan via deze link.
- Tijdens De Week van de Mentale Gezondheid ook de campagne van de GGD 'Hey het is oké' wordt gestart. De campagne richt zich op jongeren van 16 tot 25 jaar die (beginnende) mentale klachten hebben en nodigt ze uit om erover te praten met iemand die ze vertrouwen. Ook verwijst de campagne naar online hulpaanbod. Thema’s die centraal staan in de campagne zijn prestatiedruk en eenzaamheid. Wil je helpen met het onder de aandacht brengen van de Hey-campagne? Dan kan dat door campagnematerialen aan te vragen bij Marriëlle de la Fonteijne.
- Het CIT (Crisisinterventie Team Hart van Brabant) online en fysieke voorlichtingen geeft van ongeveer een half uur aan huisartspraktijken. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn dan kun je contact opnemen met Petra Geerts via p.geerts@praktijksteun.nl.
- VibeActive in opdracht van Gemeente Tilburg en het UWV op maat gemaakte re-integratieprogramma's aanbiedt, gericht op het verbeteren van fysieke, mentale en sociale fitheid, waarbij sport als middel wordt ingezet. De dienstverlening richt zich op mensen met een uitkering (Bijstandsuitkering, WW, ZW of Wajong). Lees hier meer over VibeActive. Verwacht je dat jouw patiënt baat kan hebben bij deze ondersteuning? Dan kan contact opgenomen worden met Valentijn Franken via valentijnfranken@vibeactive.nl of telefoon 06-83695814
- Changes GGZ naast verslaving en eetstoornisssen ook traumaverwerking aanbiedt? Lees hier meer.
- Sterk Huis, Vigere en William Schrikker Gezinsvormen samen met Regio Hart van Brabant de handen ineen hebben geslagen voor een gezamenlijke wervingscampagne. Via deze campagne brengen zij graag de voortdurende zoektocht naar mogelijke gezinshuisouders in de regio Hart van Brabant onder de aandacht. Help jij mee in de werving van meer woonplekken in de regio voor kinderen en jongeren die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen? Lees hier meer over de campagne.
|
Agenda
- Kennismakingsbezoeken
Centrum Seksueel Geweld | 6 juni 2024 | Meer informatie
Reflektor Psychotherapie & Coaching | 12 juni 2024 | Meer informatie
Praktijk Gunst | 25 juni 2024 | Meer informatie
Lenn | 2 juli 2024 | Meer informatie
Perspectief | 19 september 2024 | Meer informatie
De OpgroeiPraktijk | 25 september 2024 | Meer informatie
- Verdiepende scholing ADHD bij jeugd
Maandag 28 oktober 2024 | Meer informatie (aanmelden nog niet mogelijk)
- Netwerkbijeenkomst GGZ Midden-Brabant
Donderdag 10 oktober 2024 | Meer informatie volgt
|
Contact
Vragen? Suggesties? Opmerkingen? Neem contact op met...
Telefoonnummer PrimaCura GGZ: 088 - 201 38 24
Relatiebeheerder Eerstelijns GGZ
Petra Geerts
Programmamanager GGZ
Marieke Couwenberg
Kaderarts GGZ
Femke Migchelbrink
Operationeel directeur
Niek Janssen
Medisch bestuurder
Leonie Tromp
|
|
|
|