Lees hier meer. Kun je deze e-mail niet goed lezen?
Bekijk de online versie.

Beste %%Briefaanhef%%,

​​​​​De eerste nieuwsbrief van het jaar mogen inleiden, betekent uiteraard starten met de nieuwjaarswens voor 2024! We wensen jullie, zowel professioneel als in je privéleven, allen een succesvol 2024 toe!

We kennen ze allemaal; de kwetsbare patiënt. Iemand met een wat lager IQ, een lading ongeopende brieven, schuldenproblematiek, eenzaamheid en/of verminderde opvoedvaardigheden. Steeds meer sociale vraagstukken vanuit patiënten (dreigen te) landen op het spreekuur van de huisarts. Een enorme uitdaging voor de huisarts om deze patiënten goed te verwijzen, want er is zoveel en om die reden hebben we vaak grote moeite om passende hulp te vinden. Een tijdrovend klusje, dat ook vaak bij de POH’s wordt weggelegd.

Wij, Moniek van Aerde en Randy Oostrom, zijn in de functie van Aanjagers wijksamenwerking betrokken bij PrimaCura. We werken in de rol van verbindende schakel tussen het medisch en sociaal domein. Vanuit de essentie de juiste zorg op de juiste plek houden we ons bezig met het bouwen van een stevig fundament in de wijk. We maken, samen met en uit naam van de huisarts, onder andere werkafspraken met partners om dit voor elkaar te krijgen.

Het sleutelwoord dat nodig is om dit te bewerkstelligen, is en blijft samenwerken.

Samenwerken betekent investeren in elkaar; in elkaars werelden, elkaars processen, elkaars (on)mogelijkheden, elkaars expertise en elkaars grenzen. Waarbij we absoluut niet pretenderen dat je als huisartsenpraktijk het werkproces van de sociale ontmoetingslocatie om de hoek moet weten om goed te kunnen samenwerken. Maar het zou fijn zijn als je een aantal sleutelfiguren van professionele partners uit de wijk als een soort schil om je praktijk hebt. Wetende dat je met iedere vraag die het sociaal domein raakt een direct lijntje hebt met de juiste partner en op basis van goede werkafspraken en vertrouwen een overdracht of verwijzing doet voor je patiënt.

De juiste zorg op de juiste plek betekent dat de huisarts zich weer volop kan focussen op het medische. Termen als thoracaal, saturatie, endocrien winnen het voor de huisarts over het algemeen van ‘psychosociaal’ als je het hebt over expertise, kennis en kunde. Gelukkig maar, want ieder zijn vak! En raken vragen toch de mentale gezondheid van de patiënt, dan hebben we gelukkig de POH-GGZ nog!

Ben je op zoek naar mogelijkheden om de samenwerking in je wijk te versterken, schroom niet om contact te zoeken.

Hartelijke groet,

Moniek van Aerde (06 - 45540018)
Randy Oostrom (06 - 26245951) 
Aanjagers wijksamenwerking


In deze nieuwsbrief lees je meer over...

Klik op de items om direct naar het bericht te gaan.




Transformatieplan 'Op weg naar toegankelijke mentale gezondheidszorg in West-Brabant Oost en Midden-Brabant'


In de mentale gezondheidszorg is sprake van een zorgkloof. Enerzijds is er sprake van een groeiende vraag naar zorg. Anderzijds heeft de sector in brede zin te maken met een groeiend personeelstekort. Beide ontwikkelingen leiden tot lange wachtlijsten voor tweedelijns GGZ-zorg. Deze situatie legt extra druk op huisartsen en professionals in het sociaal domein die steeds vaker geconfronteerd worden met complexe casussen. Het oplossen van deze problemen vereist een gecoördineerde aanpak vanuit de huisartsenzorg, GGZ en het sociaal domein.

Om deze gecoördineerde aanpak handen en voeten te geven is in de regio gewerkt aan een transformatieplan ‘mentale gezondheidszorg’.

 
Lees meer over het transformatieplan →



Kijkje in de keuken

bij Marion Roosen

"Mijn naam is Marion Roosen, ik werk als GZ-psycholoog in mijn eigen praktijk binnen de basis GGZ. Ik heb daarvoor in een grote GGZ-instelling gewerkt en in de jeugdhulpverlening als orthopedagoog. Behandelmethodes waar ik veel mee werk en die mij als mens en als therapeut enorm geïnspireerd hebben, zijn ACT en het vat van zelfwaardering." In dit 'Kijkje in de keuken' deelt Marion haar ervaringen hiermee. 
 
Lees het 'kijkje in de keuken bij Marion Roosen' →
​​



Save the date: Netwerkcafé GGZ

Sluit jij op dinsdag 5 maart 2024 van 16.00 tot 18.00 uur aan bij het Netwerkcafé GGZ in De Phil (Oude Goirlese Weg 167, Tilburg)? Het Netwerkcafé biedt de gelegenheid om inspiratie op te doen, partners te ontmoeten, te verbinden, ervaringen uit te wisselen en regionale samenwerking te bevorderen. Deze editie staat in het teken van het thema ‘Verslavingszorg, in gesprek met de ervaringsdeskundige’. Lees onder de button alvast meer over het programma en zet de datum alvast in je agenda. Op korte termijn zal een uitnodiging, inclusief aanmeldmogelijkheid, naar je verstuurd worden. 

Lees meer →
 


​​​​​
Onderzoek Passende zorg voor aanhoudende klachten (ALK)


Centrum Lichaam Geest en Gezondheid (CLGG) doet een praktijkgericht actieonderzoek om de zorg voor mensen met ALK in de huisartsenpraktijk te verbeteren middels e-health, aangescherpte consultatie en lotgenotencontact. 

Vanuit het actieonderzoek wordt een groepsinterview, een zogenoemde focusgroep, georganiseerd onder zorgverleners maar ook managers die te maken hebben met consultaties met betrekking tot ALK. Middels dit interview zou de onderzoeksgroep graag met je van gedachten wisselen over jouw ervaringen met consultaties en wat mogelijk beter kan.

Achtergrondinformatie over het actieonderzoek is te vinden in deze informatiebrief en deze poster. Voor de focusgroep wordt concreet gezocht naar vijf deelnemers. Een bijeenkomst duurt ongeveer anderhalf uur en zal eind januari 2024/begin februari 2024 plaatsvinden vanaf 13.00 uur in overleg op locatie in Tilburg of online. Bij deelname wordt een vergoeding geboden van €50,- en eventueel reiskostenvergoeding. Naast het hoofdthema consultatieaanpak zullen ook twee subthema’s, namelijk e-health en lotgenotencontact, ter sprake komen.

Wil je meedoen aan de focusgroep op 25 januari of 1 februari? Meld je dan z.s.m. aan via deze datumprikker. De datum met de meeste aanmeldingen wordt geprikt.

 
Meld je aan →
   
 


​​​​​
Bericht van partner


NAHuis

Het NAHuis levert laagdrempelige zorg en ondersteuning aan inwoners van in gemeente Tilburg met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun mantelzorgers. Vanuit hun accommodatie aan de Generaal Smutslaan 206 (Ingang gebouw Koningsvoorde) organiseert het NAHuis activiteiten, biedt advies, ondersteuning en voorlichting. Ook levert het NAHuis dagbegeleiding en er is gelegenheid voor (lotgenoten)contact tussen inwoners met NAH en hun mantelzorgers. Begeleiding naar passende zorg, actief begeleid bewegen en gezamenlijk gezond eten behoort eveneens tot de dienstverlening van het NAHuis.

Bezoekers van het NAHuis die woonachtig zijn in de Gemeente Tilburg hoeven vanaf nu geen beschikking meer aan te vragen via Toegang Tilburg voor hun dagbegeleiding. Het besluit van de gemeenteraad op 20 november 2023 heeft mogelijk gemaakt dat het NAHuis een algemene voorziening wordt en deze verkorte route ingezet kan worden. Inwoners kunnen daarvoor vanaf nu rechtstreeks contact opnemen met het NAHuis via 013-8228114, info@nahuis.org of het contactformulier op de website van het NAHuis.

 
 

 

Wist je dat...

Tips en feitjes voor en over de regio
  • Er een samenwerkingsverband ‘Samen Buurten’ is met het onderwijs en Gemeente Goirle? Samen Buurten is een professionaliseringsaanbod wat in samenwerking met het onderwijs, gemeente en het samenwerkingsverband Plein 013 tot stand is gekomen.
  • FamilySupporters ook in Hart van Brabant is gestart. FamilySupporters ’t Hart van Brabant biedt advies, praktische hulp, diagnostiek en behandeling (zonder wachtlijst!) in het kader van jeugdbehandeling en jeugd GGZ. Bekijk hier de folder voor kinderen en ouders, en hier de folder voor jongeren.
  • In de regio hulpaanbod bestaat voor Poolse kinderen/gezinnen. Een voorbeeld hiervan is het Centrum voor Poolse Gezinnen.  
  • Er een e-healthmodule in Evie bestaat die gericht is op mensen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)? Lees hier meer. 
  • Novadic Kentron een spreekuur heeft voor medisch specialistische vragen. Zie hier de flyer.
  • Via het kanaal van De Eerstelijns op 1sociaaldomein een webinar wordt gegeven over Hybride zorg aan vluchtelingen (je dient hiervoor een account op 1sociaaldomein te hebben). 
  • Er een scholing is voor POH-GGZ, POH-S en VS over positieve gezondheid op 28 februari aanstaande van 17.30 tot 20.00 uur in Tilburg. Meer informatie en aanmelden kan via Academie | PrimaCura.
  • Er elke vrijdag van 10.30 tot 11.30 uur een groepswandeling Natuurlijk Ontmoeten in de Reeshof is? Als POH-GGZ ben je ook, met eventueel jouw patiënt, van harte welkom. Daarnaast is er op vrijdag 15 maart een speciale groepsbijeenkomst en wandeling van 13.00 tot 16.00 uur voor iedereen die te maken heeft met het sociaal en medisch domein. Als professional kun je kennismaken met Natuurbelevingswandelingen in groepen zodat je in kunt schatten voor wie van je patiënten dit goed zou zijn. Interesse? Geef je op via info@wandelcoach-annemieke.nl



Agenda​​​​​​


Contact

Vragen? Suggesties? Opmerkingen? Neem contact op met...

Telefoonnummer PrimaCura GGZ: 088 - 201 38 24

Relatiebeheerder Eerstelijns GGZ
Petra Geerts

Programmamanager GGZ
Marieke Couwenberg

Kaderarts GGZ
Femke Migchelbrink

Operationeel directeur
Niek Janssen

Medisch bestuurder
Leonie Tromp

                                                                                             
PrimaCura GGZ | Hofstraat 167, 5641 TD Eindhoven | T: 088 - 201 38 24
E: info@primacuraggz.nl | www.primacuraggz.nl