Beste %%Briefaanhef%%,
De eerste nieuwsbrief van het jaar mogen inleiden, betekent uiteraard starten met de nieuwjaarswens voor 2024! We wensen jullie, zowel professioneel als in je privéleven, allen een succesvol 2024 toe!
We kennen ze allemaal; de kwetsbare patiënt. Iemand met een wat lager IQ, een lading ongeopende brieven, schuldenproblematiek, eenzaamheid en/of verminderde opvoedvaardigheden. Steeds meer sociale vraagstukken vanuit patiënten (dreigen te) landen op het spreekuur van de huisarts. Een enorme uitdaging voor de huisarts om deze patiënten goed te verwijzen, want er is zoveel en om die reden hebben we vaak grote moeite om passende hulp te vinden. Een tijdrovend klusje, dat ook vaak bij de POH’s wordt weggelegd.
Wij, Moniek van Aerde en Randy Oostrom, zijn in de functie van Aanjagers wijksamenwerking betrokken bij PrimaCura. We werken in de rol van verbindende schakel tussen het medisch en sociaal domein. Vanuit de essentie de juiste zorg op de juiste plek houden we ons bezig met het bouwen van een stevig fundament in de wijk. We maken, samen met en uit naam van de huisarts, onder andere werkafspraken met partners om dit voor elkaar te krijgen.
Het sleutelwoord dat nodig is om dit te bewerkstelligen, is en blijft samenwerken.
Samenwerken betekent investeren in elkaar; in elkaars werelden, elkaars processen, elkaars (on)mogelijkheden, elkaars expertise en elkaars grenzen. Waarbij we absoluut niet pretenderen dat je als huisartsenpraktijk het werkproces van de sociale ontmoetingslocatie om de hoek moet weten om goed te kunnen samenwerken. Maar het zou fijn zijn als je een aantal sleutelfiguren van professionele partners uit de wijk als een soort schil om je praktijk hebt. Wetende dat je met iedere vraag die het sociaal domein raakt een direct lijntje hebt met de juiste partner en op basis van goede werkafspraken en vertrouwen een overdracht of verwijzing doet voor je patiënt.
De juiste zorg op de juiste plek betekent dat de huisarts zich weer volop kan focussen op het medische. Termen als thoracaal, saturatie, endocrien winnen het voor de huisarts over het algemeen van ‘psychosociaal’ als je het hebt over expertise, kennis en kunde. Gelukkig maar, want ieder zijn vak! En raken vragen toch de mentale gezondheid van de patiënt, dan hebben we gelukkig de POH-GGZ nog!
Ben je op zoek naar mogelijkheden om de samenwerking in je wijk te versterken, schroom niet om contact te zoeken.
Hartelijke groet,
Moniek van Aerde (06 - 45540018)
Randy Oostrom (06 - 26245951)
Aanjagers wijksamenwerking
|