Huisartsen en POH-GGZ worden regelmatig geconfronteerd met patiënten die te maken hebben met lange wachttijden bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dit kan leiden tot vertraging in de noodzakelijke zorg. Wat zijn de rechten van patiënten en welke rol speelt de zorgverzekeraar hierin?
Recht op zorgbemiddeling
Iedere verzekerde heeft recht op zorgbemiddeling door zijn of haar zorgverzekeraar. Dit betekent dat de zorgverzekeraar kan helpen bij het vinden van tijdige zorg, vooral als er sprake is van lange wachtlijsten. Wanneer de wachttijd langer is dan de treeknorm, kan de verzekerde direct een verzoek tot zorgbemiddeling indienen bij de zorgverzekeraar. Met de treeknorm wordt bedoeld, de maximaal aanvaardbare wachttijden in de zorg. Deze ligt voor de basis-ggz en de gespecialiseerde ggz op vier weken voor de aanmeldwachttijd, tien weken voor de behandelwachttijd en op veertien weken voor de totale wachttijd. De zorgverzekeraar is bij het overschrijden van deze treeknormen verplicht om een alternatief te bieden, ongeacht het type polis dat de verzekerde heeft.
Alternatieve zorgaanbieders
Als er bij een gecontracteerde zorgaanbieder geen snelle beschikbaarheid is, kan de zorgverzekeraar ook bemiddelen bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. In dergelijke gevallen wordt vaak een individuele maatwerkafspraak gemaakt voorafgaand aan de zorg. Wanneer dit gebeurt, dient de zorgverzekeraar de kosten volledig te vergoeden.
Geen beperking op vergoeding bij falende bemiddeling
Mocht de zorgbemiddeling niet resulteren in tijdige zorg, en kan de verzekerde wél snel terecht bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan mag de zorgverzekeraar de vergoeding van de zorg niet beperken. Dit geldt echter alleen als de verzekerde eerst daadwerkelijk om bemiddeling heeft gevraagd.
Belang van bewustwording
Het is essentieel dat zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders patiënten actief informeren over de mogelijkheid van zorgbemiddeling. Op die manier kunnen we bijdragen aan de toegankelijkheid van zorg.
Meer informatie over zorgbemiddeling is te vinden op: mijnzorgverzekeraar.nl.
Bron: NZa