De weg naar herstel ziet er voor iedereen anders uit. Online zelfhulp kan hierbij een grote rol spelen. In de vorm van een blended behandeling, maar ook voor iedereen die zelfstandig (vaak milde) klachten onder controle wil krijgen of verminderen. Zo merkte ook Dennis, hij was ruim twintig jaar verslaafd. Het online e-healthplatform Evie gaf hem inzicht en bracht hem in beweging.
Alle fases van ondersteuning en zorg
Er gaat in de GGZ veel aandacht uit naar e-health in de vorm van een blended behandeling. Hierbij wordt e-health gebruikt ter ondersteuning of voorbereiding van een behandeling met een zorgprofessional. Evie is een platform voor alle fasen van ondersteuning en zorg. Inwoners van verschillende gemeenten gebruiken Evie (gratis en anoniem) om psychische klachten te voorkomen, aan het eigen herstel te werken en zo de noodzaak tot zorg te voorkomen of te verminderen. Dennis is langere tijd bij GGz Breburg geweest voor zijn eigen behandelproces. Nu geeft hij zijn ervaringen ook door aan anderen bij FAMEUS (centrum voor herstel, ontwikkeling en ontplooiing van GGz Breburg). “Alles gaat nu goed, maar toch merk ik dat je een bepaalde psychische kwetsbaarheid blijft houden”, vertelt Dennis. Op aanraden van een collega kwam hij in aanraking met Evie, als middel om de aangeleerde verandering van herstel vast te houden. “Ik was in het begin wat sceptisch over hoe een online platform, zoals Evie, mij verder kon begeleiden in mijn proces”, geeft Dennis aan.
Persoonlijk instrument
E-health brengt zorg dichterbij mensen. Of dat nu is in de vorm van inhoudelijke modules, waarbij er door middel van informatie en opdrachten aan de slag wordt gegaan met het bereiken van doelen of verandering van gedrag. Of door het bijhouden van dagboeken, waarin je emoties, beelden of specifieke momenten kunnen worden gedeeld en inzichtelijk worden gemaakt. Dennis: “Wat mij direct opviel aan Evie was het grote en veelzijdige aanbod. Je kiest (mogelijk een combinatie van) de zelfhulptrainingen die bij je past. Mijn oog viel op het emotiedagboek en de module ‘Dankbaarheid’.” Het emotiedagboek is een kernachtig dagboek waarin emoties over een bepaalde gebeurtenis vast worden gelegd. De online zelfhulpmodule ‘Dankbaarheid’, geeft meer focus op de positieve dingen in het leven.
Stimuleren van zelfredzaamheid
“Elke dag kreeg ik een melding om mijn dagboek in te vullen, dit spoorde mij ook aan om even bij verschillende situaties en gebeurtenissen stil te staan. Een soort van evaluatie of zelfreflectie op de dag. Waarschijnlijk omdat het emotiedagboek mij meer inzicht gaf in bepaalde gebeurtenissen, leek het soms of ik echt door een persoon geholpen werd.” Centraal bij zelfhulptrainingen staat het mobiliseren van je eigen krachten. Je hebt en blijft zelf de regie en verantwoordelijkheid houden. Wanneer ondersteuning van een zorgprofessional bij de klachten toch nodig of gewenst blijkt, kunnen de eerder vergaarde inzichten van de modules en dagboeken worden gedeeld en gebruikt om tot een zorgvraag of herstel te komen.
Weg naar herstel
“Het was voornamelijk het emotiedagboek die ertoe heeft geleidt dat ik de stap heb genomen om een eigen dagboek bij te houden en zo bewuster bezig te zijn met bepaalde situaties en gebeurtenissen. Zo heeft Evie mij gemotiveerd tot verandering”, geeft Dennis aan. Online zelfhulptrainingen bieden laagdrempelige, nieuwe mogelijkheden om de gezondheidszorg te ondersteunen en verbeteren. Dennis: “Indien er in verschillende zorgprocessen aandacht wordt besteed aan het uitrollen van zelfhulptrainingen en e-health in zijn algemene vorm, kan het veel potentie hebben voor het zorgherstel van meerdere doelgroepen.”
De online zelfhulptrainingen van Evie worden momenteel gratis en anoniem aangeboden voor inwoners uit de gemeenten Venray, Tilburg en Goirle. Ben je werkzaam bij een gemeente en wil je Evie ook beschikbaar maken voor alle inwoners? Bekijk meer informatie op de website en neem contact op met Petra van der Geest via p.vandergeest@nullprogroep.nl.